Rafting Drinom i plovidba kanjonom jezera Perućac

Plovidba rekom Drinom je utkana u vekovnu tradiciju ovog našeg kraja. Splavarenje je nekada bilo veoma rasprostranjeno jer se tako ovom lepom rekom transpotovala građa. Prvi splavovi spominju se još 1856.god. a snabdevali su Kneževinu Srbiju drvenom građom. Splav je pravljen od balvana koja su uz pomoć konopca povezana, ali je mogao biti napravljen i od rezane građe. Građa se transportovala do Šapca rekom Drinom, a od Šapca rekom Savom do strugara gde se građa prerađivala. Izgradnja Drinskih jezera promenila je bitno način splavarenja jer je jezero usporilo, pa čak i onemogućilo splavarenej na stari način. Potpuno je prekinuto sredinom 1963.god.

Danas se vožnja splavovima isključivo upotrebljava u turističke svrhe. Svake godine se održava čuvena Drinska regata, kulturno-umetnička manifestacija kojom se oživljava splavarenje niz reku Drunu. Sredinom jula meseca na hiljade ljudi krene putevima drinskih splavara a mesto gde se završava čuvena Drinska regata „Bajina Bašta“ je na samo 4 kilometra od naše kuće.

Posebnu turističku privlačnost predstavlja vožnja brodom po jezeru Perućac, kroz kanjon reke Drine. Kanjon Drine je manje poznat javnosti po naučnim prirodnjačkim znamenitostima koje pretstavljaju prirodnjački fenomen biljnog i životinjskog sveta, jedinstven u Svetu.

Leave Comment