Ukoliko se odlučite da kod nas potrošite svoje dragoceno vreme i kraj Drine provedete svoje slobodne dane, pored uživanja u komforu koji Vam nudi naša Drinska kuća, možete sebi i drugima ulepšati odmor nekom do sledećih aktivnosti:

RIBOLOV

Drina sa veštačkim jezerima Perućac i Zaovine pruža veoma povoljne uslove za ribolovni turizam. Bistri i čist vodeni tok bogat je raznovrsnom rečnom ribom, među kojima se posebno ističe mladica, endemična vrsta za Drinu.

Na prvenstvu u lovu mladice u organizaciji Ribolovačkog udružnjenja „Mladica“ lovljeni su primerci i do 30 kg. Na Drini,  jezerima Perućac i Zaovine još se mogu uloviti šaran, skobalj, klen, mrena, štuka, som, lipljan i potočna pastrmka.

Zahvaljujući činjenici da Drina menja svoj karakter, prelazeći iz planinske u nizijsku reku, u njoj ima i salmonida i ciprinida, naročito u gornjem i srednjem toku. U Drini ima 47 vrsta iz 14 porodica riba.

Možete se oprobati i u mušičarenju (fly fishing) na biserno čistoj reci Trešnjici ili na proverenim mestima pored reke Drine.

KUPANJE

U letnjim mesecima, vodostaj na reci Drini je primetno nizak, regulisan kontrolisanim ispuštanjem vode na brani u Perućcu, tako da je skoro čitavom dužinom svoje obale u Bajinobaštanskoj opštini pristupačna za kupanje.

Jedno od mesta za kupanje je na par kilometara od Drinske kuće na  ušću reke Rogačice u Drinu. Tu se nalazi nekoliko kafića na otvorenom i tereni za odbojku i mali fudbal na pesku. Ovde se obavezno prave i odmorišta na splavarenju rekom Drinom. Ušće je takođe omiljeno mesto sportskim ribolovcima, koji na ovom mestu redovno imaju ulov s kojim mogu da se pohvale.

Postoji i posebno uređena gradska plaža na ušću reke Rače u Drinu kod Bajine Bašte kod mosta koji povezuje Republiku Srpsku i Srbiju.

Za ljubitelje toplije vode  na jezeru Perućac se nalazi lepo uređena plaža sa bazenima za decu, tuševima, kabinama za presvlačenje i prelepim restoranom.

RAFTING DRINOM I PLOVIDBA KANJONOM JEZERA PERUĆAC

Plovidba rekom Drinom je utkana u vekovnu tradiciju ovog našeg kraja. Splavarenje je nekada bilo veoma rasprostranjeno jer se tako ovom lepom rekom transpotovala građa. Prvi splavovi spominju se još 1856.god. a snabdevali su Kneževinu Srbiju drvenom građom. Splav je pravljen od balvana koja su uz pomoć konopca povezana, ali je mogao biti napravljen i od rezane građe. Građa se transportovala do Šapca rekom Drinom, a od Šapca rekom Savom do strugara gde se građa prerađivala. Izgradnja Drinskih jezera promenila je bitno način splavarenja jer je jezero usporilo, pa čak i onemogućilo splavarenej na stari način. Potpuno je prekinuto sredinom 1963.god.

Danas se vožnja splavovima isključivo upotrebljava u turističke svrhe. Svake godine se održava čuvena Drinska regata, kulturno-umetnička manifestacija kojom se oživljava splavarenje niz reku Drunu. Sredinom jula meseca na hiljade ljudi krene putevima drinskih splavara a mesto gde se završava čuvena Drinska regata „Bajina Bašta“ je na samo 4 kilometra od naše kuće.

Posebnu turističku privlačnost predstavlja vožnja brodom po jezeru Perućac, kroz kanjon reke Drine. Kanjon Drine je manje poznat javnosti po naučnim prirodnjačkim znamenitostima koje pretstavljaju prirodnjački fenomen biljnog i životinjskog sveta, jedinstven u Svetu.

Vidikovci – Bilješka stena, Banjska stena….

Kada ste na Tari nikako ne treba propustit vidikovce. Predivan pogled i očuvana priroda učiniće da vam ipresivan prizor ostane duboko u sečanju.

Banjska stena se nalazi na Mitrovcu . Put do nje je adekvatno obeležen a na samom vidikovcu postoje klupe i sigurnosna ograda. Sa Banjske stene se pruža lep pogled na kanjon Drine i jezero Perućac.

Vidikovac Bilješka stena  Predovog krsta oko 6km, na 1225m nadmorske visine. U blizini se nalazi mala koliba, koju je sagradila filmska ekipa za potrebe snimanja Lalićevog filma – „Ptice koje nikad ne polete“, koja se može slobodno koristiti. Nekoliko stolova i klupa na otvorenom omogućavaju odmor dok se uživa u pogledu. Na ovoj lokaciji može se videti i Pančićeva omorika (relikt i endemit Balkanskog poluostrva).

Poseta manastiru Rača

U neposrednoj blizini Bajine Bašte nalazi se srednjevekovni manastir Rača. Ovo velelepno zdanje skriveno među brdima sela Rače na istoimenoj rečici, koje odiše lepotom arhitekture i nosi u sebi vekove srpske istorije definitivno zaslužuje da se nađe na vašem spisku za posetu. Ovaj manastir je zadužbina kralja Dragutina Nemanjića i datira iz 13. veka. Od vrednijih eksponata u manastiru i riznici danas možete videti : deo moštiju sv.Teokstita (kralja Dragutina), predmete legendarnog igumana Hadži Melentija Stefanovića :ustaničku zastavu iz 1807.god, vojvodsku kasu, oružje i zlatan krst s lancem koji je Hadži Melentije dobio od ruskog cara…

Prema kategorizaciji spomenika kulture manastir Rača je kategorisan kao ’’kulturno dobro od velikog značaja’’, a prostor oko manastira je od Zavoda za zaštitu prirode Srbije za ’’zaštićenu okolinu nepokretnog kulturnog dobra’’.

Kod manastira se nalazi i manja ergela konja Nacionalnog parka „Tara“.

Za ljubitelje pešačenja kroz prirodu, preporučujemo šetnju do Lađevca, izvora lekovite vode. Od manastira Rače do izvora istoimene reke proteže se uređena pešačka staza koja prati rečni tok. Duž staze postoji više namenskih napravljenih odmarališta pogodih za piknik.

Jezera u Zaovinama

Izgradnjom brane Lazići, na reci Beli Rzav formirano je jezero koje se zvezdasto razliva u najnižim delovima sela Zaovine. Brana je visoka 130m a najveća dubina jezera je 80 m.

Manje jezero Spajići – nalazi se u mestu Đurići – ispod velikog jezera – prvo skretanje pre brane Lazići na putu Mitrovac – Zaovine.

Pored jezera se nalazi i mesto gde je Josif Pančić prvi put ugledao Omoruiku.

Zaovine su idealno mesto za sportove na vodi, pecanje, orijentaciju, ishranu u prirodi…

Ergela konja

Na manastirskom posedu u blizini manastira Sabor srpskih svetitelja nalazi se ergela konja nacionalnog parka „Tara“. U njoj se može izvršti obuka  i iznajmiti konji za rekreativno jahanje. Ovde možete iskoristiti i jedinstvenu priliku da Taru obiđete i na konjima.