Planina Tara

 

Tara se nalazi u zapadnom delu Srbije i pripada unutrašnjem pojasu Dinarida i zauzima  površinu od 183 km2. Dužina Tare je je 50 km, a širina 22 km i ima prosečnu nadmorsku visinu od 1200 m. Najviši vrh je Kozji rid sa 1591 m. Pripada grupi podrinjskih planina a briga o najlepšoj planini Zapadne Srbije 1981 god. poverena je Javnom prepreduzću Nacionalni park Tara. On pokriva površinu od 19200 hektara.

Od 53 vrste sisara koliko ih je zabeleženo na Tari, najatraktivniji su mrki medved, divokoze koje na Tari žive i na 290mnv. Prisutno je 135 vrsta ptica a posebno se ističu i najugroženije  vrste poput orlova, sokolova i drugih čistača prirode.

U šumama Tare postoji više od 251 vrste gljiva, od kojih su samo 3 otrovne.

Ribolov na vodama kojima gazduje NP Tara predstavlja pravo uživanje. Ove vodotokove nastanjuje oko 40 vrsta riba (mladica, lipljan, som, šaran, mrena.jez…).

Na Tari je obeleženo 18 planinarskih staza sa ukupnom dužinom od 120km. Za korišćenje ovih staza preporučuje se korišćenje planinarskih mapa do kojih se može doći na informativnim punktovima u Parku.

Projektom TAROCIKL definisano je 27 biciklističkih staza dužine oko 420km i otvorena vrata novoj vrsti turizma, bez štetnih posledica.

Lov u Nacionalnom parku je dobro organizovan a u  šumama Tare ima oko 40 medveda, 300 divokoza, 320 srna i oko 40 divljih svinja. Dozvolu za lov, vodiče i transport divljači na druga područja, odobrava Služba za zaštitu i unapređenje lova i ribolova JP Nacionalni park Tara.

Područje NP Tara obiluje arheološkim nalazištima koja datiraju od neolita do srednjeg veka. Poznate su neke nekropole - stećci u Perućcu, ostatci srednjevekovnog utvrđenja Solotnik i manastir Rača, zadužbina kralja Dragutina Nemanjića iz 13-og  veka.

 

Turistički razvijene oblasti na Tari su: Kaluđerske Bare, Mitrovac, Zaovine, Šljivovica i Predov krst.

 

Na planini koju je prema legendi bog Tar odabrao da na njoj provede svoj božanski život nalaze se mesta i lepote koje obavezno treba posetiti:

 

Ergela konja

Na manastirskom posedu u blizini manastira Sabor srpskih svetitelja nalazi se ergela konja nacionalnog parka „Tara“. U njoj se može izvršti obuka  i iznajmiti konji za rekreativno jahanje. Ovde možete iskoristiti i jedinstvenu priliku da Taru obiđete i na konjima.

 

Etno selo - brvnare sa Tare

Na Tari je izgrađeno etno naselje koji predstavlja svojevrstan muzej pod otvorenim nebom. Naselje je postavljeno na Kaluđerskim barama i načinjeno je od koliba koje su prikupljene po tarskim i bajinobaštanskim selima. Pored koliba za stanovanje prikupljene su i sve pomoćne zgrade koje je jedno domaćinstvo nekada moralo da ima. Etno selo se nalazi sa leve strane puta  od Kaluđerskih Bara ka Belom Boru.

 

 

Vidikovci - Bilješka stena, Banjska stena....

Kada ste na Tari nikako ne treba propustit vidikovce. Predivan pogled i očuvana priroda učiniće da vam ipresivan prizor ostane duboko u sečanju.

Banjska stena se nalazi na Mitrovcu . 

Put do nje je adekvatno obeležen a na samom vidikovcu postoje klupe i sigurnosna ograda.

Sa Banjske stene se pruža lep pogled na kanjon Drine i jezero Perućac.

Vidikovac Bilješka stena  Predovog krsta oko 6km, na 1225m nadmorske visine. U blizini se nalazi mala koliba, koju je sagradila filmska ekipa za potrebe snimanja Lalićevog filma - "Ptice koje nikad ne polete", koja se može slobodno koristiti.

Nekoliko stolova i klupa na otvorenom omogućavaju odmor dok se uživa u pogledu. Na ovoj lokaciji može se videti i Pančićeva omorika (relikt i endemit Balkanskog poluostrva).

 

 

Brana i jezerce "Jarevac"

Brana i jezerce "Jarevac" se nalaze u Šljivovici, ispod hotela "Šljivovica" i put do njega je adekvatno obeležen od strane Nacionalnog Parka "Tara".

Jezerce je lepo uređeno i idealno je mesto za piknik i odmor u prirodi.

 

 

Jezera u Zaovinama

Izgradnjom brane Lazići, na reci Beli Rzav formirano je jezero koje se zvezdasto razliva u najnižim delovima sela Zaovine. Brana je visoka 130m a najveća dubina jezera je 80 m.

Manje jezero Spajići - nalazi se u mestu Đurići - ispod velikog jezera - prvo skretanje pre brane Lazići na putu Mitrovac - Zaovine.

Pored jezera se nalazi i mesto gde je Josif Pančić prvi put ugledao Omoruiku.

Zaovine su idealno mesto za sportove na vodi, pecanje, orijentaciju, ishranu u prirodi...